Blogger Layouts

Tuesday 14 February 2012

TUTORIAL: JERUK CILI

Assalamualaikum,, apa habaq sume,, dah xdak benda sangat nak update kat blog kan,, so saja nak share cara-cara untuk membuat jeruk cili especially untuk student yang xdak peti sejuk nak simpan cili, orang2 yang kuat makan cili macam kitaorang ni heheh... step yang akan diajarkan ni sangat mudah especially untuk budak2 asrama kan,, macam kitaorang ni yang kuat kedarah cili,, bak kata Allahyarhamah Ummi kami "PERUT ULU/PERUT KAMPUNG" sebab kalau nak makan ja mesti kena ada cili or cabai! lagipun rasa xrock kan makan nasi tak pedas kan? hehhe i'm right? ok ok xnak bebel lama2 ok.........

BAHAN-BAHAN

  1.  cili merah, hijau, ungu, besaq, kecik, bulat,, semua yang bernama CILI/CABAI boleh digunakan yer
  2. cuka
  3. garam dan gula secukup rasa
  4. air panas 100 darjah celcius

ok cara yang sangat mudah untuk membuat cili jeruk ialah:-

1. cili-cili tadi hendaklah dipotong mengikut citarasa anda,, tak potong pon boleh,, tapi sebagai anak dara so behave cket heheh 

2. rendam cili yang sudah dipotong ke dalam air panas dan biarkan sehingga cili berubah warna dan toskan

3. masukkan gula, garam dan cuka ke dalam bekas jeruk dan kacau hingga sebati. 

4. kemudiaan masukkan cili yang telah ditoskan ke dalam sebatian gula, garam dan cuka tadi

5. tunggu sehingga cili menjadi masam dan boleh dihidangkan bersama maggi (budak2 asrama), char kew tiow, nasi dan sebagainya sebagai menambah selera :p

jeruk cili jugak boleh tahan selama 6 bulan ye tuan-tuan dan puan-puan,, InsyaALLAH,,,, kalau tak makan abis la :p

ok! Selamat mencuba,:)) dan semoga mendapat manfaat entry kali ini :))

No comments: